6 tips om veilig te rijden in de sneeuw

tips voor het rijden in de sneeuw

Eindelijk sneeuw! Het winterse weer is aangebroken in Nederland en dat is natuurlijk niet ongemerkt gebleven. Hoe leuk sneeuw ook is, kan het toch gevaarlijk zijn als je ergens heen moet rijden. Daarom zet Pechhulpvergelijker.nl een aantal handige tips voor je op een rijtje.

1 Pas je snelheid aan

Als er sneeuw ligt dan is het natuurlijk belangrijk om als eerst de auto sneeuwvrij te maken. Neem vooral de motorkap, spiegels, het dak, de deuren en ruiten mee want die zijn het belangrijkst. Trek rustig op. Ligt er namelijk veel sneeuw dan kan het voorkomen dat de auto vast komt te zitten door te snel op te trekken. Snelheid aanpassen lijkt logisch, maar helaas zijn er toch veel mensen die hier geen rekening mee houden.  Probeer daarom vooral niet te hard rijden op de weg om ongelukken te voorkomen. De wegen zijn gladder dan normaal, door langzaam te rijden voorkom je dat je controle verliest over je voertuig.

2 Houd afstand 

We raden het altijd aan om afstand te houden van andere voertuigen. Rijd dus niet te dicht achter je voorganger, door de gladde wegen ligt het risico groter om te slippen mocht je plotseling moeten remmen.

3 Handel niet onvoorspelbaar

Blijf ten allen tijde rustig op de weg! Onvoorspelbaar handelen tijdens fors winters weer is nooit een goed idee. Het plotseling reageren op situaties zorgt juist voor veel ongelukken. De truc is om rustig te sturen en remmen om goed in te kunnen spelen op onverwachte situaties. 

4 Noodstop

Mocht je toch jezelf in een gevaarlijke situatie bevinden en slippen met de auto dan is het belangrijk dat je weet hoe je een noodstop moet maken. Hoe zou dat moeten? Om een noodstop te maken zou je de rem en koppeling tegelijk moeten indrukken om zo het antibloksysteem te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je wielen namelijk niet meteen blokkeren bij het remmen. 

5 Winterbanden

We weten allemaal dat winterbanden niet verplicht zijn, mocht je geen winterbanden gebruiken, zorg dan ervoor dat de profieldiepte goed is en dat je de juiste bandenspanning hebt. Winterbanden zorgen  ervoor dat je auto meer grip heeft. De remweg is korter en er is minder kans op aquaplaning.   De minimum diepte waar een persoon rekening mee moet houden is 1,6mm maar de voorkeur gaat uit naar 2 mm. Echter zorgen winterbanden ervoor dat een auto meer grip heeft. De remweg is korter en er is minder kans op aquaplaning. 

6 Pechhulp verzekering

De laatste tip die wij meegeven is het afsluiten van een pechhulp verzekering. Door deze winterse omstandigheden en strenge vorst kunnen er bijvoorbeeld motorische problemen ontstaan met jouw auto. Een vastgevroren handrem of deur zijn voorbeelden van problemen die voorkomen tijdens deze winterse omstandigheden. Daarnaast kan het ook zomaar gebeuren dat de accu van de auto niet meer opstart door de winterse temperatuur.

Wil je naast deze tips er zeker van zijn dat je snel geholpen wordt tijdens autopech? Neem dan een kijkje op Pechhulp vergelijken. Op deze manier vindt je de beste Pechhulp verzekering die het beste past bij jouw persoonlijke situatie.  

Beoordeel deze pagina