Hoe help je jouw auto-accu de winter door?

tips bij het rijden in de sneeuw

Op het moment dat de temperatuur onder nul daalt, krijgen veel auto-accu’s het zwaar te verduren. Sommige auto-accu’s zullen het door de kou begeven. Vaak is dit door de automobilist zelf te voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat je accu veilig de winter doorkomt?

Je auto-accu is namelijk het meest kwetsbare onderdeel zodra de temperaturen richting en onder de nul zakken. Dit heeft deels te maken met het feit dat de accu meer wordt gebruikt in de winter, voor bijvoorbeeld stoelverwarming, kachel en ruitenverwarming. Ook zorgt de kou voor verminderde accu-prestaties. Dit resulteert in een kortere levensduur en dit vergroot de kans dat je accu er vroegtijdig mee ophoudt. Als automobilist is dit grotendeels te voorkomen, lees hier een handvol tips die jouw auto-accu de winter door te helpen.

Verminder korte ritten

Naast dat korte ritten slecht zijn voor de motor en het milieu, vormen zij voor de accu een enorme bedreiging. De accu moet namelijk veel kracht gebruiken om de motor te starten. En omdat je een korte rit maakt heeft de accu niet genoeg tijd om bij te laden, dit resulteert in een batterij die sneller zijn kracht verliest. Als er dan ook nog gebruikt wordt gemaakt van de autoradio of stoelverwarming, gaat de accu op zijn beurt er weer op achteruit. Hoe voorkom je dit? Simpel, laad regelmatig bij met een acculader en rij regelmatig langere stukken.

Zet alle verbruikers uit

Dat je het licht niet moet laten aanstaan, dat weten we allemaal. Maar je lichten zijn niet de enige verbruikers die stroom vreten. Denk bijvoorbeeld ook aan 12-volt stekkers die stroom blijven gebruiken of een dashcam die niet uitstaat. Zorg ervoor dat je alles uit hebt staan, alvorens je de auto gaat verlaten.

Verzorg je accu

Vuil op je auto-accu lijkt misschien onschadelijk, maar het is een van de grootste boosdoeners. Op het moment dat je het vuil laat zitten en het wordt vochtig, loop je het risico dat er lekstromen ontstaan. Hierdoor ontlaadt de accu geleidelijk.  Verzorg je auto-accu daarom altijd goed, zo verklein je het risico dat deze het binnenkort begeeft.

Blijf rijden met je auto

Als je auto de afgelopen weken niet heeft gereden, is de accu beschadigd geraakt. Want zelfs als alle stroomverbruikers uitgeschakeld zijn, verliest de accu naar verloop van tijd spanning. Heb je bijvoorbeeld een klassieke auto? Maar gebruik je hem niet in de winter? Dan doe je er verstandig aan om de accu aan te sluiten op een druppellader.

Let op waarschuwingssignalen

Een accu overlijdt niet voor niks. Er zijn vaak vooraf tekenen te vinden die er op wijzen dat de auto-accu tegen zijn einde loopt. Let op flikkerende koplampen bij het starten of een moeizaam startende motor. Dit wijst erop dat de accu niet werkt zoals het zou moeten werken. Controleer eenvoudig of de accu in een goede staat verkeerd. Start de motor en schakel het dimlicht in. Als de intensiteit van het licht na verloop van tijd afneemt, dan heeft de accu niet meer de volle capaciteit. Laad de accu dan zo snel mogelijk op. Wil je na deze tips nog steeds voorkomen dat je alleen aan de kant van de weg staat? Vergelijk hier pechhulpverzekeringen.

4/5 - (1 stemmen)