Vergeet je niet je zomerbanden te vervangen?

man met zomerbanden in garage

Nu de lente weer is aangebroken en de temperatuur begint te stijgen, is het tijd om je winterbanden te wisselen voor zomerbanden. Mocht je geen winterbanden gebruiken, dan is het een mooi moment om je zomerbanden te controleren. Het periodiek checken van je banden is erg belangrijk, maar het wordt vaak genegeerd. Rijden met versleten banden is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen op de weg.

Neem dus de tijd om je banden te inspecteren en vervang ze indien nodig. Maar wees voorzichtig; niet alle nieuwe zomerbanden zijn van goede kwaliteit. Sommigen laten je misschien in de steek wanneer je ze het meest nodig hebt. Daarom is het belangrijk om over een goede pechhulpverzekering te beschikken. In dit artikel gaan we dieper in op de onderwerpen; zomerbanden en pechhulp.

Hoelang kunnen mijn zomerbanden mee?

Zomerbanden gaan tussen de 35.000 en 100.000 km mee. De ruime marge komt doordat er veel externe factoren een bijdrage leveren aan de slijtage van je banden. Natuurlijk is de grootste factor hoeveel je met je auto rijdt. Verder spelen onder andere het weer, je huidige banden, het gewicht van de auto, de kwaliteit van de wegen en je rijgedrag allemaal een rol in de slijtage van jouw banden.

Controleer goed het profiel van je banden

Om veilig op de weg te blijven, is het belangrijk dat je banden voldoende grip hebben, vooral als het nat is. De profieldiepte van je banden is daarbij heel belangrijk. Zoals je al zei, is 1,6 mm de wettelijke minimale profieldiepte in Nederland, maar het is aan te raden om je banden al te vervangen voordat ze zo ver versleten zijn.

Veel experts adviseren om zomerbanden te vervangen wanneer de profieldiepte minder is dan 2 tot 3 mm. Bij deze diepte kunnen banden het regenwater nog goed afvoeren, wat aquaplaning voorkomt en de remweg verkort. Het controleren van de profieldiepte kun je eenvoudig zelf doen met een profieldieptemeter, een klein en handig gereedschap dat je in het profiel van de band steekt om te meten hoe diep het nog is.

Aandachtspunten van nieuwe zomerbanden

Bij het uitzoeken van nieuwe zomerbanden moet je ten eerste kijken naar de afmetingen van jouw banden. De afmetingen kan je vinden op de zijkant van je band. Banden zijn beschikbaar in veel verschillende maten. Vaak verschilt het beste bandenmerk per grootte van de zomerband. Wanneer je de afmetingen van jouw banden weet, kan je de meeste banden controleren op de website van de ANWB.
Er is per bandmaat een ruim assortiment aan leveranciers. Goedkope merken zijn niet per se slecht en dure merken zijn niet per se goed. Het ligt er maar net aan waar jij naar op zoek bent. Bepaal voor jezelf welke van de onderstaande eigenschappen jij het belangrijkste vindt.

  • Slijtage
  • Benzineverbruik
  • Prestatie op droog wegdek
  • Prestatie op nat wegdek
  • Remmen
  • Wegligging
  • Afrolgeluid

Veilig de weg op

Tijdens het aanschaffen van je nieuwe zomerbanden raden we aan om de beste zomerbanden te kopen die binnen jouw budget past. Met goede zomerbanden heb je meer controle, een kortere remweg en minder kans op een klapband.
Kortom, met verse banden kan je veilig de weg op. Daarentegen zijn banden niet het enige onderdeel dat slijtage ervaart. Een kapot onderdeel kan er al snel voor zorgen dat je met pech langs de weg staat. Gelukkig is daar een oplossing voor.

Beschik je over goede pechhulp?

Je zal altijd maar net zien dat je banden of andere onderdelen het begeven op het moment dat je het echt niet verwacht. In het geval dat je onderweg pech oploopt, is het wel zo fijn om zo snel mogelijk hulp te krijgen. Met een pechhulpverzekering ben je verzekerd voor pech onderweg. Merk je dat er iets mis is met je auto? Rij dan zeker niet verder. Stop langs de weg en neem contact op met je pechhulpverzekering. Hieronder vertellen we je meer over de pechhulpverzekering.

Pechhulp verzekering afsluiten

Door een pechhulpverzekering af te sluiten weet je zeker dat je geholpen wordt wanneer je met pech langs de weg staat. Als je auto niet ter plaatse te repareren is, wordt je auto naar de dichtstbijzijnde garage gesleept. Tot slot kan je ook nog rekenen op vervangend vervoer.
Wil jij ook met een gerust gevoel de weg op?. Gebruik dan onze tool om eenvoudig en snel pechhulp verzekeringen in Nederland afsluiten.

Beoordeel deze pagina