Waar moet ik deze zomervakantie allemaal rekening mee houden?

Pechhulp- verzekering

Deze zomer moeten automobilisten die op vakantie gaan in Europa extra voorzichtig zijn vanwege recente wijzigingen in verkeersregels. Met de drukte op Schiphol, hoge kosten van vliegreizen en uitvallen van vluchten, lijken autovakanties aantrekkelijker dan ooit. Het is daarom raadzaam om goed op de hoogte te zijn van de regels van het land van bestemming en jezelf daarop voor te bereiden om onaangename verrassingen te voorkomen.

Veranderingen

In verschillende populaire vakantielanden, zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje en Oostenrijk, zijn er nieuwe verkeersregels van kracht. In Frankrijk zijn bijvoorbeeld nieuwe borden geïntroduceerd die speciale carpoolstroken aangeven. Deze stroken zijn te herkennen aan een witte ruitvormige markering en mogen alleen worden gebruikt wanneer er minimaal twee personen in de auto zitten. Bestuurders die deze stroken gebruiken terwijl ze alleen zijn, lopen het risico op boetes van 90 of 135 euro. In Spanje zijn de boetes voor telefoneren tijdens het rijden verhoogd en zijn er strengere snelheidsbeperkingen in stedelijke gebieden ingesteld. Een opvallende verandering in Spanje is de introductie van tolwegen zonder fysieke poorten. Dit kan ertoe leiden dat automobilisten vergeten te betalen, wat resulteert in aanzienlijke boetes.

Tol en controles

Daarnaast wordt er in Frankrijk op de A79 tussen Montmarault en Digoin nu elektronische tol geheven. Het negeren van de tol kan leiden tot boetes variërend van 90 tot 375 euro. Oostenrijk voert ook striktere controles uit op het bezit en correcte plaatsing van tolvignetten. Het niet naleven van deze regels kan resulteren in een boete van 120 euro, die kan oplopen bij het negeren ervan. Bovendien is het belangrijk om te weten dat het gebruik van apps die de maximumsnelheid en de locaties van snelheidscamera’s aangeven, verboden is in sommige Europese landen. Dit verbod geldt onder andere in Duitsland, Frankrijk, Slowakije, Turkije en Zwitserland. Het is goed om te beseffen dat ongeveer 57 procent van de mensen tussen 18 en 50 jaar in Nederland dergelijke apps gebruikt. Houd er dus rekening mee dat dit in het buitenland niet is toegestaan.

Nieuwe verkeersregels voor fietsers

Fietsers moeten ook alert zijn, aangezien verschillende landen verschillende regels hebben met betrekking tot het vervoeren van passagiers en het dragen van helmen. In sommige landen, zoals Frankrijk en Oostenrijk, is het verplicht voor kinderen tot 12 jaar om een helm te dragen. In Kroatië geldt deze verplichting zelfs tot 16 jaar. In Frankrijk, Italië en Spanje is het dragen van een reflecterend veiligheidsvest verplicht bij donkere omstandigheden of slecht zicht.

Goede voorbereiding is het halve werk

De ANWB benadrukt dat het essentieel is voor vakantiegangers om zich vooraf te verdiepen in de verkeersregels van het vakantieland. Niet alleen kunnen de regels verschillen, maar ook de verplichte items die in de auto aanwezig moeten zijn, variëren per land. Veiligheidshesjes, gevarendriehoeken, verbanddozen, reservelampjes en brandblussers zijn vaak verplicht. Als het gaat om verkeersopstoppingen, is het belangrijk om te anticiperen op mogelijk langere files deze zomer. Om files zoveel mogelijk te vermijden, kan het helpen om de spitsuren te vermijden en vroeg in de ochtend of later op de avond te reizen. Het is echter altijd mogelijk om in een file terecht te komen, dus het is verstandig om voor en tijdens de reis de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Als je vertraging verwacht, is het raadzaam om tijdig alternatieve routes te plannen.

Verzekering

Voor buitenlandse reizen is het belangrijk om te controleren of je goed verzekerd bent. Het zou vervelend zijn als je bij pech geen hulp kunt krijgen. Via pechhulp vergelijken kun je snel en eenvoudig de verschillende verzekeraars vergelijken en de pechhulp verzekering vinden die het beste bij jou past. Controleer ook de verkeersregels van het land waar je doorheen reist. In het buitenland kunnen andere regels gelden. Het is belangrijk om de betekenis van verkeersborden te begrijpen. In Frankrijk zijn bijvoorbeeld bepaalde rijstroken alleen toegankelijk voor voertuigen met meerdere inzittenden tijdens drukke periodes.

Tot slot is het raadzaam om te controleren of je alle benodigde reisdocumenten bij je hebt. Zorg er ook voor dat je eventuele vignetten of tolbadges hebt die nodig zijn in de landen die je doorkruist. Als je al deze zaken hebt gecontroleerd, kun je hopelijk zorgeloos aan je reis beginnen.

5/5 - (2 stemmen)