Tijd voor winterbanden

De warme zomerdagen zijn nu echt voorbij en de herfst heeft op 22 september officieel intrede gedaan. De dagen worden langer en naar alle waarschijnlijkheid een stuk kouder in aanloop naar de winter. Het is dus tijd om jezelf goed te verdedigen tegen de natte en koude seizoenen. Het wegdek wordt daarmee gladder en dus een stuk gevaarlijker. Met andere woorden; de winterbanden mogen weer onder de auto. Maar waarom zou je kiezen voor deze banden?

Wat doen winterbanden?

De meeste zullen het al raden aan de naam, winterbanden zijn ontwikkeld om zoveel mogelijk grip te hebben op de weg wanneer de temperatuur daalt. Zodra de temperatuur daalt onder 7 graden Celsius zijn de winterbanden véél effectiever op het wegdek dan de conventionele band. Dit komt de doordat de winterband is uitgerust met zachtere materialen. Daarnaast hebben winterbanden diepere groeven, waarmee een betere waterafvoer mogelijk wordt gemaakt. De banden zorgen dus voor meer grip op de weg bij lage temperaturen en nat wegdek.

Waarom winterbanden?

Winterse banden presteren in temperaturen onder de 7 graden het best. Deze temperaturen worden meestal tussen oktober en maart bereikt. Zorg er voor dat je tijdig je banden verwisseld. In ieder geval voordat de eerder genoemde maanden aantreden. Hieronder staan de voordelen voor je op een rijtje:

  • Rijcomfort in de wintermaanden;
  • Diepere groeven en dus meer profiel dan zomerbanden;
  • Meer grip en een kortere remweg;
  • Bij temperaturen onder 7 graden werken zomerbanden minder goed;
  • In een aantal wintersportlanden zijn winterbanden verplicht.

Ben ik verplicht mijn zomerbanden te verwisselen?

Het is in Nederland niet verplicht om winterbanden te installeren. Het is logischerwijs wél veiliger om in de winter te rijden met winterbanden. Vandaar dat het installeren van winterbanden, in Nederland, tijdens winterse omstandigheden wordt aangeraden. In een aantal landen in Europa (waaronder Oostenrijk en Duitsland) is het hebben van winterbanden verplicht onder winterse omstandigheden.

Opmerkelijke onderzoeksresultaten uit bandonderzoek

Uit onderzoek van BOVAG bleek dat 5,3% van de Nederlandse autorijders in het heetst van de zomer (tijdens het onderzoek werd een temperatuur gemeten van 30 graden Celsius) nog steeds op winterbanden rijdt. Er zijn in dit onderzoek 1658 auto’s onderzocht op parkeerplaatsen door heel Nederland. Als het percentage over het gehele Nederlandse wagenpark wordt getrokken, wat bestaat uit ongeveer 9 miljoen auto’s, betekent dit dat ongeveer 500.000 automobilisten bij temperaturen boven de 30 graden nog op winterbanden rijdt.

Hoewel het ontzettend belangrijk is om de zomerbanden, tijdens wintertijd, te verwisselen; is het natuurlijk ook van belang dat dit andersom ook wordt gedaan. Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Het is op dat moment fijn om gedekt te zijn. Op de pagina Pechhulp Nederland vergelijken kun je verschillende pechhulpverzekering in één oogopslag doornemen. Via de pagina Pechhulp vergelijken kan je keuze maken uit pechhulp verzekeringen voor de situatie die het best bij jou past.

 

Beoordeel deze pagina