Wanneer heb je sneeuwkettingen nodig? Tips, verplichtingen en veiligheid!

Veilig in de auto in de sneeuw

Wintersportvakanties vereisen een goede voorbereiding, vooral als het gaat om veiligheid op de weg. Ondanks de populariteit van winterbanden, zijn sneeuwkettingen een onmisbaar hulpmiddel voor het navigeren op gladde en steile wegen tijdens hevige sneeuwval en ijzel. Dit artikel behandelt het nut van sneeuwkettingen, de wettelijke verplichtingen in wintersportlanden, en biedt een aantal tips voor de aanschaf en het gebruik van de sneeuwketting. Daarnaast kijken we naar de urgentie van een goede pechhulpverzekering voor wintersport.

Wanneer heb ik sneeuwkettingen nodig?

Sneeuwkettingen zijn erg nuttig om gladde, steile wegen te trotseren. Door de roestvrijstalen kettingen neemt de kans op slippen en glijden af. Verder wordt de remweg flink verkort. Toch neemt een op de zeven Nederlanders geen sneeuwkettingen mee op wintersport. Hoe komt dat en is het verantwoord?

Winterbanden

De meeste Nederlanders die geen sneeuwkettingen meenemen, denken genoeg grip te hebben met winterbanden. Tijdens reguliere omstandigheden zoals lichte neerslag en een dun laagje sneeuw zullen winterbanden volstaan. Maar bij hevige sneeuwval en ijzel zijn sneeuwkettingen cruciaal om de veiligheid van alle weggebruikers te verbeteren.

Verplicht

Daarbij komt dat in de meeste wintersportlanden zoals Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië sneeuwkettingen verplicht zijn. Als je geen sneeuwkettingen aan boord hebt of deze niet gebruikt, kan je een boete krijgen die kan oplopen tot maar liefst 5.000 euro.

Tips

  • Voordat je naar een winkel gaat of sneeuwkettingen online bestelt, is het handig om eerst de maat van de banden vast te stellen. Dit doe je door aan de zijkant van je band te kijken. Daar kun je een reeks getallen vinden.
  • Wanneer je de juiste sneeuwkettingen hebt bemachtigd, is het verstandig om ze eerst een keer thuis te monteren. Hierdoor heb je ervaring met het systeem en is het een kwestie van herhaling wanneer je in de bergen staat.
  • Tot slot is het verstandig een lamp mee te nemen op reis. Het is tenslotte vaak donker (en/of slecht weer) wanneer je de sneeuwkettingen moet monteren.

Lees ook dit artikel voor nog meer tips om veilig te tijden in de sneeuw.

Veiligheid

Het gebruik van sneeuwkettingen zorgt voor een betere veiligheid. De extra grip en verkorte remweg zorgen voor meer controle in de besneeuwde bergen. Dat is belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat er in Oostenrijk per 10.000 inwoners niet minder dan 42,8 verkeersslachtoffers waren. Dit aantal verkeersslachtoffers ligt bijna twee keer zo hoog als het Europese gemiddelde. Voorzichtigheid is dus geboden!

Het kan gebeuren dat er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch iets gebeurt wat je niet had voorzien. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Dat geldt niet alleen voor een schuiver in de bergen, maar voor alle ongevallen en autopech. Daarom is het belangrijk om voordat je op reis gaat je pechhulpverzekering te controleren. Door een verzekering af te sluiten ben je voorbereid op onvoorziene omstandigheden. Hierdoor kun je optimaal genieten van je vakantie in het buitenland.

Er zijn veel verschillende verzekeringen. Gelukkig kun je pechhulpverzekeringen met elkaar vergelijken om erachter te komen welke verzekering het beste overeenkomt met jouw wensen.
Heb je een pechhulpverzekering afgesloten, dan wordt bij pech zo mogelijk je auto ter plaatse gerepareerd. Kan dat niet, dan wordt er een sleepdienst ingeschakeld en krijg je in veel gevallen vervangend vervoer. Maar nogmaals: voorkomen is beter dan genezen!

5/5 - (1 stemmen)